1 onko siistii vetää kamaa?

Miksi pitäisi etsiä elämään kiksejä silläkin uhalla, että samalla uhraa perheensä, kaverinsa ja elämänsä kamalle? Hetken kestävistä fiiliksistä maksetaan kallis hinta. Huumausaineiden käyttö ei näet ole yksityisasia, vaan käytön seurauksena läheiset kärsivät ja surevat rakkaansa menetystä.

Riippuvuus on salakavasti kehittyvä sairaus. Kokeiluvaiheessa ja käytön alussa moni uskoo, että voi ihan oikeasti hallita käyttöä ja lopettaa sitten, kun vain itse haluaa. Riippuvuus kehittyy pikku hiljaa, eikä käyttöä enää hallitsekaan, vaan aine on ruvennut hallitsemaan. Usein käyttäjä ei itse edes huomaa kehitystä, lähiympäristö havaitsee muutoksen, muttei välttämättä heti oivalla sitä, mistä muutos aiheutuu.

Ihmisessä arvokkainta on persoonallisuus,
joka meissä jokaisessa on erilainen,
älä uhraa hörhöilyyn arvokkainta pääomaasi!
2 Huumeet ovat laittomia siksi, koska ne ovat vaarallisia. Huumeet eivät ole vaarallisia siksi, että ne ovat laittomia.


IRTI HUUMEISTA

on rikos käyttää huumeita

Tiesitkö, että huumausaineiden käyttö ja hallussapito on Suomen lain mukaan kriminalisoitu. Niin ovat myös valmistus, viljely, maahan tuominen, maasta vieminen, kauppaaminen ja kuljettaminen. Huumausaineiden myyminen, välittäminen ja muulla tavoin levittäminen kuuluvat myös rikoslain piiriin. Se määrittää vähimmäis- ja enimmäisrangaistuksen ja tuomioistuin päättää, kuinka vakavasta rikoksesta kulloinkin on kysymys. Rangaistus on yleisimmin sakko- ja vankeustuomio. Nuoren ihmisen on hyvä muistaa, että rikosrekisteriin jää merkintä. Merkintä voi vaikeuttaa myöhemmin muun muassa työpaikan saantia.

Huumeet ovat laittomia siksi, koska ne ovat vaarallisia.
Huumeet eivät ole vaarallisia siksi, että ne ovat laittomia.

Huumeiden vaikutuksen alaisena muun muassa autolla ajaminen on rangaistava teko, aivan kuten alkoholin vaikutuksen alaisenakin. Huumeiden käytön toteamiseksi poliisilla on nykyisin käytössään uudenlaisia testausmenetelmiä, muun muassa sylkitesti.


Ilman huumeita eläminen on ihanaa kun vain muistat:

Elä aidosti omana itsenäsi - päihtyneenä et ole oma itsesi

Näytä tunteesi - älä huumeen harhaa

Rakasta itseäsi - älä huumeita

Iloitse elämästäsi - älä anna huumeiden hallita


Muistathan, että aito elämä sisältää myös vaikeuksia. Ongelmat ratkeavat puhumalla kavereiden tai vanhempien kanssa ja ammattiapuakin on saatavilla, jos sitä tarvitsee. Usein myös aika parantaa.

Huumeet eivät ratkaise kipeitä asioita puolestasi, päinvastoin. Kun ongelmaa ratkoo ja pohtii, siitä voi oppia ja saada voimaa!3 Onko se sen arvoista?

Jos epäilet, että kaverisi käyttää älä epäröi ottaa asiaa puheeksi. Kun käyttö on aluillaan, se on helppo lopettaa!

kovempaa kuin kama

 • Aloita uusi harrastus
 • Vapaaehtoistyön tekeminen; auta apua tarvitsevia!
 • Perusta kavereittesi kanssa klubi
 • Suunnittele omat nettisivut
 • Yllätä kaverisi järkkäämällä bileet
 • Pidä kavereittesi kanssa leffailta
 • Soita tai kuuntele musiikkia josta saat fiilareita
 • Pyydä ulos sulle tärkeä ihminen


4 Millainen on oikea ystävä?

Millainen on oikea ystävä?

     Jos ystäväsi tarjoaa sinulle huumetta, niin mitä vastaat?

Voitko sanoa ei menettämättä ystävyyttä?

     Pitääkö ystäväsi olla samanlainen kuin sinä?

Pitääkö sinun olla samanlainen kuin ystäväsi?

     Millainen ystävä tarjoaisi sinulle huumetta?

Kuka oikeasti päättää elämästäsi ?

     ihan oikeasti.5 Jos epäilet, että kaverisi käyttää?

Mitä teet jos kaverisi sekoaa aineisiin?
Mitä teet jos paras kaverisi alkaa seota huumeisiin etkä itse halua? Valittavana on monta tietä. Ongelmana on vain sen oikean löytäminen.

Karkeasti ottaen valittavana on kolme eri tietä:
 1. Haluat hintaan mihin hyvänsä säilyttää ystävyytenne, silläkin uhalla että itse sekoat aineisiin.
 2. Päätät lopettaa ystävyyssuhteenne ja hankit uusia ystäviä.
 3. Yrität saada kaveri muuttamaan käyttäytymistään.
Ensimmäinen tie ei ole suositeltava. Ja kuitenkin on varsin yleistä että ihmiset - niin aikuiset kuin nuoretkin - tekevät asioita vasten sisintä tahtoaan vain sen vuoksi että muutkin tekevät niin. Ryhmän paineelle periksi antaminen on toinen tapa ilmaista sama asia. Siinä ei itse asiassa ole mitään ihmeellistä - sehän vain osoittaa miten äärimmäisen tärkeitä kaverit ovat.

Mutta tämän tien kulkeminen saattaa vaatia sinulta liian kovan hinnan. Sitä paitsi: itsetuntohan siinä kärsii jos suostuu tekemään asioita joita ei oikeasti halua tehdä.

Toinen tie on ehkä helpoin kaikista kolmesta. Väistyt, lähdet etsimään uusia kavereita. Yleensä ne löytyvät, vaikka etsiminen viekin aikaa.

Raukkamaista, moni varmasti sanoisi. ja kyllähän se pettämiseltä voi jonkun mielestä näyttää. Mutta se riippuu niin monesta asiasta. Jos sinusta tuntuu että ystävyys ei ole taistelun arvoinen tai ettet itse tule selviämään tilanteesta, silloin kukaan ei voi moittia sinua vetäytymisestäsi.

Kolmas tie on kaikista vaikein, mutta myös se joka parhaimmissa tapauksessa saa ystäväsi toisiin ajatuksiin. Ainakin se on kokeilemisen arvoinen.

Ensiksi sinun täytyy selkeästi kertoa mitä mieltä olet. Eli että se mitä kaverisi tekee on väärin etkä aio lähteä siihen mukaan, oli sitten kysepilvestä, lintsaamisesta, näpistyksestä tai viinasta.

Älä kuvittele saavasi taputuksia mielipiteistäsi, varaudu pikimminkin haukkuihin. Yhteentörmäys voi olla totaalinen. Koeta kuitenkin säilyttää malttisi, tee selväksi että kerrot mielipiteesi juuri siksi että todella välität. Vaikka kaverisi onkin eri mieltä ja vaikkei hän kiitäkään sinua, hän varmasti kuitenkin kuuntelee.

Se voi panna hänessä uusia ajatuksia liikkeelle. Ajatuksia jotka pikku hiljaa voivat johtaa muutoksiin. Mutta se tulee viemään aikaa, ja sinun täytyy "sekaantua" asioihin useammin kuin kerran.

Ja sitten se kaikista vaikein kysymys: pitääkö kaverin tekemisistä kertoa jollekin toiselle, jollekin aikuiselle?

Ei ikinä, saatat ajatella. Kaverista ei kielitä. Ehkä se ei tosiakaan ole ihan ensimmäinen juttu mitä sinun pitää tehdä, mutta se riippuu niin paljon tilanteesta. Jos kaverisi on tosi pulassa ja avun tarpeessa, voit saada suurkiitoksen joskus myöhemmin.

Vaikket puhuisikaan kenenkään aikuisen kanssa kaverisi puuhista, on itsellesi tärkeää että puhut edes jonkun kanssa. Se voi olla aikuinen tai nuori. Tämänkaltaisiin ongelmiin ei ole mitään itsestään selviä ratkaisuja, ja sen vuoksi saatat tarvita usean ihmisen mielipiteitä.

Lopuksi: mitä tahansa teet tai jätät tekemättä, saatat helposti tuntea syyllisyyttä jälkeenpäin. Jos kaverillesi käy yhä huonommin, saatat ajatella että jospa olisin tehnyt niin tai noin, niin ehkäpä...

Silloin on hyvä muistaa myös se tosiasia, että vastuun teoistamme, niin hyvistä kuin huonoistakin, kannamme viime kädessä itse.6 Mahdollisia tunnusmerkkejä huumeiden käytöstä...

 • Kaverisi on levoton ja hermostunut
 • Koulunkäynti tökkii
 • Kaveripiiri vaihtuu
 • Hän on epäluotettava ja ailahteleva
 • Hän ei välitä ulkonäöstään
 • Punaiset ja kiiltävät silmät
 • Selvästi laajentuneet pupillit
 • Hänellä on yllättäen uusia, kalliita tavaroita.
Luota omiin havantoihisi ja vaistoihisi,
sihähän tunnet kaverisi HYVIN.
7 Huumeet ja kehosi

EKTAASI

Ekstaasi on riippuvuutta aiheuttava huumausaine, joka voi aiheuttaa pysyviä muutoksia aivotoiminnassa. Toistuvan ekstaasin käytön johdosta kyky kokea onnellisuutta ja läheisyyttä häviää. Muistihäiriöitä esiintyy myöskin. Ekstaasi vaikuttaa myös nestetasapainoon ja maksatoimintaan.

HEROIINI

Heroiinin yliannostus voi johtaa tajuttomuuteen ja hengityksen lamaantumiseen. Seuraamuksena saattaa olla kuolema.

HASSIS

THC on rasvaliukoinen ja kerääntyy sukupuolielimiin ja vaikuttaa tytöillä hormonitoimintaan esim. kuukautisiin ja pojilla siittiöiden tuotantoon. Hassis vaikuttaa myöskin keskittymiskykyyn ja lähimuistiin.

AMFETAMIINI

Toistuva ja pitkäaikainen amfetamiinin käyttö vaikeuttaa usein painonlaskua ja ruokahaluttomuutta. Useat kuolemantapaukset ovat johtuneet verenvuodosta aivoissa tai sydänpysähdyksestä.8 Mistä apua?

 • Irti Huumeista auttaa. Soita arkisin 18-21 numeroon 020322388
 • Vanhemmilta tai muilta läheisiltä aikuisilta.
 • Ota yhteyttä luokanvalvojaan, terveydenhoitajaan tai koulukuraattoriin
 • Nuorisotyöntekijät nuorisoasemilla.
 • Seurakuntatyöntekijät
 • Terveyskeskukset
 • Voit soittaa auttavaan puhelimeen, numerot löydät puhelinluettelosta