Kotikemian forum
Kaiken tiedon keskus, jossa sananvapaus ja forumin omat säännöt määräävät!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 13.10.2002, 14:28
Kotikemian forum :: Mielipidepalsta :: Luvat/laillisuus???
Einstein
Kokenut kemistiViestejä: 170

Tila: Offline

Luvat/laillisuus???(9.10.2002, 11:21)
Aattelin kysyä täältä ensin ennen kuin marssin Poliisilaitokselle kyseleen. Eli mistä saisi luvat ja minkäikäisenä ja mitä tarvis että sais rakentaa/testata omaan käyttöön ilotulitteita, eli ruutia, flashia ja suihkuja yms? Tämä olisi sillain hyvä, että ei painaisi mieltä kaikki mitä tekee ja ei olisi kellään hirveämmin nokankoputtamista laillisuudesta
Hullulla halvat huvit, idiootilla ilmaiset
IP: Tallennettu
To0dI Love Powerboards!
Viestejä: 37

Tila: Offline

RE:Luvat/laillisuus???(9.10.2002, 12:10)
Hmmm. veikkaan, että tuo juttu kaatuu kuitenkin suomalaiseen byrokratia helvettiin. Räjäyttäjän tutkinto kait soisi nuo oikeudet, mutta sen saaminen onkin sitten asia erikseen. Räjäyttäjän paperit saa kai vielä kohtuu helpolla (esim. armeijasta), mutta ostoluvat yms. vaatii tietääkseni muutaman vuoden töissäolon.
Ongelmatekijöitä on varmaan aika paljon, aina vakuutuksien myöntämisestä aineiden käsittelyn valvonnasta, säilytykseen asti. Vaikeampi sanoa, miten asia käsitellään harrastepohjalta, vai lieneekö se edes mahdollista?

Toisaalta suomen laki lienee melko vanha juuri näiden itsevalmistettujen ilotulitteiden osalta, eikä säädöksiä valmistuksen kieltämiseksi välttämättä ole. Räjähteiden yms. kokeilu löytyy kyllä laista, ja siihen vaaditaan tietääkseni aina poliisin
imismiehen lupa. Pysyvän luvan saaminen lienee vaikeaa, ellei mahdotonta. Asiasta päättää luultavasti viimekädessä paikkakunnan nimismies.

Papatti on pop!
IP: Tallennettu
iCE
Viestejä: 48

Tila: Offline

RE:Luvat/laillisuus???(9.10.2002, 14:24)
En tiedä mitä ns. tulityö-lupa sitten kattaa, ilmeisesti se vaaditaan ainakin sisätiloissa tehtäville avotuli-hommille, esim. hitsaukseen tai vaikkapa tuli-keiloilla jonglööraukseen. Tulityö-lupa pitää käsittääkseni olla myös henkilöillä jotka virittävät vaikkapa pyrotekniikkaa Iron Maidenin (tai muun lempibändin) lavashowlle.

Räjäyttäjän paperit ovat kai sitten se mitä tarvitaan jos haluaa hakea töihin vaikka kallion lohkomiseen tai saa operoida naapurin perunapellolta ison kiven helvettaan. Näillä papereilla on siis lupa ylipäänsä ostaa dynyä ja/tai aniittia eli ainakin louhintaräjähteitä. Jos nyt haluaa kuitenkin räjäyttää sen naapurin uima-altaan reiän maahan niin näihin operaatioihin pitää silti olla nimismiehen tai muun poliisi-viranomaisen lupa (saattavat tulla tarkastamaan että se hankittu räjähde räjäytetään oikeasti siellä missä oli tarkoitus). Ymmärtääkseni tässä on siis sidosketju: koulutus -> räjäyttäjän paperit -> poliisin lupa -> räjähde kaupasta. Mitään ei heru ennen edellisen pykälän täyttymistä.

Mutta mistäs mä mitään tiedän. Kunhan heitin parhaan käsitykseni asiasta joka siis missään nimessä ei voi olla tarkka käsitys...

Kyllä mä melkeen väitän että jos haluat tehdä omia ilotulitteita ja käyttää niitä uutena vuotena taajamassa, vaaditaan niille joku TUKESin hyväksyntä siten kuin kaupallisille versioillekin.


Vihje: Edellisestä tekstistä tarkkaavainen löytää lempparibändini nimen -toim.huom. -nimim. "Kaikki levyt useana kappaleena"

Minä olen vasara ja maailma on naula
IP: Tallennettu
rc
Kokenut kemisti


I Love Powerboards!
Viestejä: 108

Tila: Offline

RE:Luvat/laillisuus???(9.10.2002, 21:53)
Tällänen linkki löyty www.joensuu.poliisi.fi/Projektit/rajahteista.htm

Hankkimiseen tosiaan tarvitaan panostajan tutkinto, jonka suorittaminen kestää minimissään 2 viikkoa.
I ain't a killer but don't push me
Revenge is like the sweetest joy next to gettin pussy
"Killuminati"
IP: Tallennettu
Einstein
Kokenut kemistiViestejä: 170

Tila: Offline

RE:Luvat/laillisuus???(9.10.2002, 22:38)
Ja kuinkakohan vanha tarvii olla panostajaksi ja mitä se homma maksaa ja kuka tuollaisia kursseja järjestää ja anotaanko poliisilta tähän joku lupa vai häh

Eikös armeijassa pioneereissa automaattisesti kouluteta panostajaksi/räjäyttäjäksi? Mun käsityksen mukaan ne paperit sais sieltäkin (vissiin maksutta)...
Hullulla halvat huvit, idiootilla ilmaiset
IP: Tallennettu
FFgI Love Powerboards!
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:Luvat/laillisuus???(12.10.2002, 00:52)
On myös tehosteräjäyttäjän nimellä kulkeva tutkinto, joka suuntautuu nimensä mukaisesti tehosteisiin/ilotulitteisiin.
Varsinaisten papereiden saamiseen tarvitaan kuitenkin vähintään puolenvuoden ajalta työkokemusta.
Jos näistä asioista haluaa kysyä lisää poliisilaitos ei ole siihen oikea paikka vaan tukes. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että he eivät suostu neuvomaan mitään. (käsittämätöntä)
Itse olen saanut ohjeistusta alan ammattilaisilta.
IP: Tallennettu

Pystyttänyt Einstein
Copyright © 2001-2002 Vaakku Productions