Till sidan Kartprojektioner

Normal Mercator projektion

Ursprung:
Presenterad av Gerhardus Mercator, Nederländerna 1569, (i en primitiv form) för en världskarta.

Typ:
Cylindrisk, normal, ej perspektivisk.
Även en snedaxlig form förekommer ibland (Oblique Mercator)


Mercators projektion
Mercators projektion, gradnät 15º

Parametrar:
Medelmeridian
Eventuellt:
Standardparalleller på samma avstånd från ekvatorn,
med längdriktig avbildning, kallas även skärande cylindrisk.
x0 , y0
Latitud för origo

"Skärande cylindrisk projektion"

Egenskaper:
Konform. Meridianer avbildas som räta linjer, avsatta på längdriktiga avstånd längs ekvatorn (eller standardparallell) och vinkelräta mot denna. Paralleller avbildas som räta linjer parallella med ekvatorn, med ständigt växande avstånd i riktning mot polerna. Ekvatorn längdriktigt avbildad om ej standardparalleller angivna. Polerna kan ej avbildas. Meridiankonvergens överallt = 0. Symmetri omkring varje meridian, byte av medelmeridian motsvaras av en ren translation.

Till skillnad från en rent perspektivisk cylinderprojektion, med projektionscentrum i jordklotets mitt, tillväxer Mercators projektion inte så snabbt i riktning mot polerna (se bild). För att få en konform projektion, där skalan växer lika mycket i alla riktningar, modifieras avbildningen i latitudled så att skalförändringen blir lika stor som i longitudled. Skalförstoringen är dock kraftig och ger en felaktig uppfattning om ytförhållandena på en världskarta.

Loxodromen, d.v.s. en kurva som skär alla meridianer med konstant vinkel, avbildas som en rät linje. Detta motsvarar den linje där man håller en konstant kurs, eller tar ut en bäring. I allmänhet är detta dock inte den kortaste vägen (geodetiska linjen, eller på sfären en storcirkel). Loxodromen på klotytan bildar en spiralformig kurva, en s.k. helix.

Användning:
På grund av sin vinkelriktighet och egenskapen att loxodromen avbildas som en rät linje, har Mercator blivit särskilt användbar för sjökort, då detta förenklar att ta ut kursen. Ellipsoidisk form används i allmänhet. Den kan då användas tillsammans med en karta i gnomonisk projektion, där den kortaste vägen (storcirkelrutt) kan tas ut, och delas upp i en serie loxodrom-rutter i Mercator-kartan.

Även i Sverige har den använts till sjökort. I dessa fall har en lämplig standardparallell för området tillämpats, för att få skalan bättre anpassad. Sjökorten i Sverige utges av Sjöfartsverket.

Även använd för världskartor och översikter i atlaser. I ekvatornära områden användbar för topografisk kartläggning.


Webmaster
Copyright© Lantmäteriverket